W branży gastronomicznej ogromne znaczenie ma, i stwierdzenie to nie będzie przesadą, nie tylko doświadczenie kucharzy, ale też rodzaj wyposażenia, z którego korzystają. Jednym z bardziej wszechstronnych urządzeń jest patelnia elektryczna, która jest jednak sprzętem nieco innym, niż sugerowałaby to jej nazwa. Czym zatem jest to urządzenie i jakie są jego cechy charakterystyczne?
Patelnia elektryczna gastronomiczna – co to takiego?
Wolnostojąca patelnia elektryczna gastronomiczna to urządzenie, które na pierwszy rzut oka trudno byłoby porównać z klasyczną patelnią wykorzystywaną do smażenia potraw. Przede wszystkim jest to sprzęt większych rozmiarów – co przekłada się na możliwość przygotowywania na nim jednorazowo większej ilości jedzenia. Duża patelnia elektryczna pozwala zatem skrócić czas przygotowywania potraw. Sprzęt ten jest ponadto dostępny w różnych rozmiarach, z blatem grzewczym najczęściej w kształcie prostokąta (patelnia elektryczna prostokątna). Patelnia elektryczna wyposażona jest w dużą przestrzeń roboczą, czyli podgrzewany blat o podwyższonych rantach, zwykle wykonany ze stali nierdzewnej. Na jego powierzchni można przygotowywać potrawy tak, jak na tradycyjnej patelni, czyli smażyć, dusić, podgrzewać czy podpiekać. Dzięki konstrukcji o wyższych brzegach patelnia gastronomiczna nadaje się również do gotowania bardziej złożonych dań takich, jak gulasze i potrawki. Co więcej, na rynku dostępne są też specjalistyczne modele, jak elektryczna patelnia do pizzy. W tym wypadku duża przestrzeń grzewcza pozwala równomiernie wypiekać ciasto, a korzystanie z niej jest wygodniejsze, niż ma to miejsce w trakcie używania klasycznego pieca do pizzy.
Kluczowe cechy wolnostojącej patelni elektrycznej
Mówiąc o wolnostojącej patelni elektrycznej, należy mieć na uwadze kilka istotnych cech, wpływających na ergonomię jej użytkowania w profesjonalnej gastronomii. Na uwagę zasługuje, przede wszystkim, obszar roboczy – który jest nie tylko większy, aniżeli w przypadku zwykłej patelni ręcznej, ale też został skonstruowany z myślą o łatwiejszym czyszczeniu i konserwacji całego sprzętu. Jest to element ruchomy, który po zakończeniu pracy można przechylić tak, by dokładnie usunąć resztki potrawy i wygodnie oczyścić całą powierzchnię. Patelnie gastronomiczne wolnostojące zasilane prądem nie wymagają innego źródła zasilania (takiego, jak gaz), co ułatwia ich stosowanie nie tylko w lokalu, ale też podczas różnego rodzaju eventów, imprez zewnętrznych i podobnych okazji – wystarczy jedynie dostęp do prądu. A ponieważ samo urządzenie nie musi być montowane na stałe w zabudowę kuchenną, można po prostu traktować je jako sprzęt mobilny. Jednym z głównych atutów, które wyróżniają elektryczną patelnię wielofunkcyjną, jest również możliwość jej wszechstronnego wykorzystania. Może zastąpić szereg innych urządzeń, jak i sprawdzić się w obiektach o różnym charakterze – tak w restauracji hotelowej, jak i w stołówce szkolnej czy w firmie cateringowej. Kolejną zaletą patelni elektrycznej gastronomicznej jest szybkie nagrzewanie się blatu. Wysoka moc grzewcza zapewnia osiągnięcie pożądanej temperatury w krótkim czasie, w dodatku z możliwością precyzyjnej regulacji jej wysokości (co ułatwia dostosowanie temperatury obróbki względem danego produktu spożywczego).
Dlaczego warto zainwestować w patelnię elektryczną gastronomiczną?
Podsumowując, patelnia elektryczna gastronomiczna to wydajne urządzenie, niemal niezbędne w każdej profesjonalnej kuchni. Jej wielofunkcyjność, duża powierzchnia robocza czy szybkie nagrzewanie się czynią ją wyposażeniem usprawniającym codzienne obowiązki, dzięki któremu praca w kuchni stanie się bardziej efektywna i mniej czasochłonna.